Tempelkirken og verdens største sauna
En byferie i Helsinki er ud over det sædvanlige
Hvad er Helsinki?
En anden nordisk by mindre kendt end Stockholm eller København? Helsinki har hverken Stockholm’s kølige gotiske arkitektur eller København’s kosmopolitiske chic.
svar :
1. sauna
Löyly i Helsinki kan være den største offentlige sauna i verden, et mesterværk, der ligger inden for gåafstand fra centrum, og ligger perfekt i den Finske Bugt. Löyly åbnede 2016 og i løbet af den første uge var der dage med mere end 10.000 besøgende. Löyly har i løbet af et år blevet et af de tre bedste turistattraktioner i Helsinki. Der er tale om at udvide sporvognen her.
Sauna er i finsk kultur ikke bare sted man slapper af efter en træning eller varmer op på en kold dag. Politikere holder møder i saunaer. Familier bygger deres lørdage omkring en række sauna sessioner. Nogle gode sauna sessioner vil svede ud den onde af tømmermænd og rydde ud de værste forkølelser. De fleste mennesker har en sauna i deres eget hjem, især ved deres sommerhus.Der er over 3 miljoner saunaer i Finland! At gå i saunaen er som at gå på toilettet, eller madlavning i dit køkken. Det er en vigtig del af dagen. Det er et sted, der er fredeligt og roligt, hvor du kan vaske dine synder væk. Det svarer til at gå i kirke.Og efter en tur i saunaen er der mulighed for en dukkert i havet , også om vinteren.
Indtil sidste maj var sauna dog blevet en stort set privat affære. Med så mange individuelle saunaer i folks hjem fandt byer som Helsinki sig uden nogen offentlig sauna eller i det mindste uden en på havnefronten.
Löyly har terrasser der topper til en sublime udsigt over den Finske Bugt, og den indeholder ikke en, men tre velopbyggede saunaer på 19 euro per besøg. (Islands berømte "Blue Lagoon" koster 50 euro pr. kunde.) På restaurantmenuen er der kun laksesuppe med de sødeste lokalt fremstillede rugbrød, hamburgere, salat, aborre med kartoffelmos og lidt sushi. De fleste af Löylys gæster kommer ikke til saunaen, men at spise og drikke på terrasser med en af de bedste udsigter i Helsinki.
Löyly er en kombination af sauna (traditionelt og røg) med en social mødested - brand - sted, øl, pølser. Fantastisk oplevelse - det er den måde mennesker kommer at elske sauna.
2. bibliotek OODI
Oodi er ny centralbibliotek i Helsinki og et levende mødelokale. Dens brede vifte af tjenester og faciliteter vil være tilgængelige for beboere syv dage om ugen, fra tidligt om morgenen til sent på aftenen. Oodi vil fungere som et opholdsstue for beboere, beliggende lige i hjertet af Helsinki.
3. Rock Church -Tempelkirken
På denne fantastiske stenkirke er akustikken helt fantastisk. To finske brødre sprængte sig vej ind i en klippe og her placerede de en kirke, der ser ganske speciel ud, og som også er ganske speciel. For sætter man sig på den bløde kirkebænk og lader roen sænke sig, åbenbarer der sig en ganske særlig oplevelse, når man lægger nakken på skrå. Klippekirkens loft består nemlig af 22 km kobbertråd, der næsten hypnotiserer blikket. En prægtig bygning, hvor man er nødt til at sidde ned for en stund i absolut stilhed.
4. 'Espa' en grøn oase i byen
På gåturen langs Esplanaden, flankeret af smukke bygninger med fine butikker ( Iittala, Marimekko, Artek, Akademisk Boghandel fra 1939 ) på hver sin side, er der desuden gode muligheder for at støde på et par gademusikanter, der spiller glade toner for parkens mange gæster. På gangstien midt i alleen har folk travlt til arbejde, mens andre har fundet sig tilrette med en avis eller bog på en af de mange bænke.Ved Espa ligger også Hotel Kämp , vartegn for Helsinki, der har set byen at vokse til en national og europæisk hovedstad. Den har givet ophold for finske kunstnere og elite. Dens historie har været farverig og det har bestemt vokset med tiden og tilbyder idag alle den moderne luksus og tjenester man kan ønske sig. I slutningen af Esplanaden findes Restaurant Kappeli , 150 år i 2017 med masser af charme og stadig et skønt sted at få en drink eller to på den dejlige udendørs terrasse.
Akademisk Boghandel Hotel Kämp Restaurant Kappeli
5. Markedspladsen - Salutorvet - Kauppatori - Saluhallen
Esplanaden ender nede ved havnefronten, hvos markedspladsen ligger. Her bugner handlernes boder med bær, grønsager og friskplukkede svampe; kantareller,tropetkantareller og Karl Johan m.m. Her handles der blomster, tøj og souvenir. Midt i trængslen drikker finnerne kaffe med finsk bagværk ' karelske piroger ' . Lige ved siden af ligger den gamle markedshal - Saluhallen, hvor der tilbydes finske delikatesser.
6. Allas Sea Pool
Allas Sea Pool er et internationalt unikt sport-, wellness- og kulturcenter ved siden af markedspladsen Det samlede areal af bygninger er 1.600 m².Området kan rumme 3 500 kunder samtidigt.
Allas Sea Pool har et samlet areal på over 9.000 m² og et flydende dock område over 2.600 m². I hovedbygningen findes blandt andet café, restaurant, butikker, vinterhave, tagterrasser og Østersøcenteret. Allas Sea Pool arrangerer bl.a. koncerter, arrangementer og velvære. Det er en unik oase i hjertet af byen, og ingen lignende service kan findes andre steder i verden. Allas Sea Pool er baseret på den gammeldags spa-kultur, hvor spagæsterne diskuterer alle verdens emner , slapper af og nyder det gode liv på vandet.
Ud over trivsel er den renere fremtid en af de vigtigste temaer i Allas Sea Pool. I foråret 2017 åbnede Østersøcenteret , hvor der findes information om beskyttelse af Østersøen. Smart og Clean Showroom introducerer teknologiløsninger og -tjenester, som fremmer bæredygtig udvikling og reducerer belastningen på miljøet.
7. Suomenlinna- Sveaborg
Svensk era 1748-1808
Historien om Suomenlinna, oprindeligt kaldet Sveaborg eller Viapori på finsk, startede i 1748, da Sverige påbegyndte befæstningsarbejde på Susiluodot-øerne ud for Helsinki. Den svenske epoke af fæstningen fortsatte i 60 år indtil 1808, da viapori blev belejret af de russiske styrker i den russisk-svenske krig.
Russisk era 1808-1918
I 1808 blev Viapori sammen med sine skibe og udstyr overført under reglen for den russiske kejserlige regering. Det følgende år blev Finland et selvstændigt storhertugdømme i Rusland, men Viapori forblev en militærbase under russisk administration.
Era af uafhængige Finland
Med den russiske revolution og Finlands uafhængighed i 1917 blev Viapori overtaget af den nystiftede finske regering i 1918 og omdøbt til Suomenlinna ("Finlands Slot").
Idag er Suomenlinna optaget på Unesco's liste over verdens kulturarv og et yndet udflugtsmål. Her findes de gamle militære anlæg med kanoner, verdens dengang største tørdok, idylliske gult malede huse, museer,cafeer og restauranter, gallerie samt et indkøbscenter. Turen fra havnekajen ved Salutorvet tager ca 20 minuter.
8.Senatstorvet
Hvis du har brug for en pause fra sightseeing og shopping og lyst bare sidde og se verden passere forbi er Senatstorvet den rigtige sted.Eller hvis du er kaffetørstig ligger Cafe Engel direkte ved pladsen. Her serveres der kaffe, mad, desserter og drikkevarer. En plads med overdådige bygninger. I front har man den fantastiske Domkirke, til højre har man Kansli bygningen, til venstre Helsinki`s Universitets bygning, og midt på pladsen står Alexander II. Arkitekt Carl Ludvig Engel tilpassede firkantets design til at repræsentere statens fire magter, som den blev udtænkt på tidspunktet: senatet, kirken, uddannelse og handel. Hver af disse statslige kræfter blev tildelt en side af pladsen, og der blev bygget et regeringspalads, luthersk domkirke, universitet og handelshuse.
9. Design
Både i Artek og Design Forum Finland findes det ypperste af landets design. Det er luksus. Filosofien er at købe kvalitet,der holder frem for middelmådige produkter,der ofte skal skiftes ud. Alvar Aalto, Harri Koskinen, Heikki Orvola, Oiva Toikka (speciale med glasfugle ) er udstillede kunstnere , men der er keramik, porcelæn,møbler,stoffer, bestik og meget mere.På fabrikken Arabia, lidt udenfor centrum ( spårvogn 6 ), findes porcelænsmuseet med den flotte udstilling af Iittala design der imponerer.
Design Forum Finland Artek Iittala Marimekko